Özel durumlar

Aile ebeleri:

Aile ebesi, güç durumdaki hamilelerle, genç ailelerle veya çocuğunu yalnız başına yetiştirenlerle ilgilenir. Aile ebesi bu kişilerin yanına giderek bebeklerine nasıl bakacaklarını ve bebeğin nasıl ihtiyaçları olduğunu gösterir. Sorun yaşamaları halinde kimlere başvurabileceklerini söyler. Aile ebeleri, yeni hayatlarına sorunsuz bir geçiş yapmalarına olanak sağlamak için, çocuğun birinci doğum gününe kadar ailelere ve çocuklara refakat ederler.

Aile ebesi örneğin aşağıdaki durumlarda hizmet verebilir:

  • Genç hamileler
  • Ailevi şartların aşırı derece zorlaşması
  • Sosyal izolasyon içerisinde yaşayan aileler
  • Geliri düşük olan aileler
  • Çocukları erken doğan aileler
  • Sıkıntılar ve hastalıklar
  • Bağımlılıkla ilgili sorunları olan aileler
  • Aile içi şiddet
  • Göçmen kökenli olan ve sağlık sistemine dâhil olmayan aileler
  • Aile içi kronik hastalıklar
  • Psikolojik sorunları olan kadınlar/partnerler

Ağırlıklı çalışma alanları şunlardır:

  • Çocuğun doğumuyla ilgili bütün hayat şartlarına yönelik danışmanlık
  • Ebeveyn-çocuk ilişkisinin teşvik edilmesi
  • Çocuk gelişiminin izlenmesi
  • Yaşa uygun beslenme, bakım ve teşvik konularında danışmanlık ve rehberlik
  • Doktor ve resmi daire ziyaretlerine refakat, anne ve çocuğa yönelik tedbir amaçlı ve önleyici etkinliklere katılımın desteklenmesi
  • Ailenin mevcut grup çalışmalarına entegre edilmesi
  • Kabiliyet geliştirme yöntemiyle anne ve çocuğun zor hayat şartlarında motive edilmesi
  • Geçim sıkıntılarının aşılmasına yönelik ağ ve işbirliği çalışmaları ve olası
  • başka yardımlara yönlendirme

Masrafların karşılanması:
Ebenin hamilelik ve lohusalık dönemlerine çalışmalarının ücreti genelde sağlık sigortası tarafından karşılanır. Aile ebelerinin faaliyet kapsamı dışındaki çalışmaları, SGB V’in (Sağlık Sigortaları) 134a maddesi uyarınca Ebe Yardımı Sağlanmasına İlişkin Sözleşmede yer almamaktadır. Halihazırda aile ebeleri erken yardım çerçevesinde mahalli bütçeler, gençlik yardımı bütçeleri ve proje bütçelerinden karşılanmaktadır.

Familienberatung und frühkindliche Gesundheitsförderung Bremerhaven
Aile Danışmanları size hamilelik döneminde ve çocuğunuzun ilk üç yaşı boyunca danışmanlık hizmeti verir.

BERATUNGSSTELLE NORD (DANIŞMA MERKEZİ)
Bremerhaven-Leherheide-West, Hans-Böckler-Straße 36 F
Telefon 0471 66128
Açık görüşme saatleri Sal + Per saat 9.00 –11.00

BERATUNGSSTELLE MITTE (DANIŞMA MERKEZİ)
Bremerhaven-Lehe, Lutherstraße 7 (in der „Theo“)
Telefon 0471 52133
Açık görüşme saatleri Sal + Per saat 9.00 –11.00

BERATUNGSSTELLE SÜD (DANIŞMA MERKEZİ)
Bremerhaven-Geestemünde, Voßstraße 41
Telefon 0471 38633
Açık görüşme saatleri Sal + Per saat 9.00 –11.00
Diğer randevular ve ev ziyaretleri telefonla kararlaştırılabilir.

Bremen Aile Ebeleri
Bir yaşına kadar çocukları olan hamileler ile anne ve babalar için sosyal ve tıbbi zorluklarda yardım.
(0421) 361 152 45
Görüşme saatleri Pazartesi, Çarşamba ile Cuma saat 9.00 – 12.00
Salı saat 9.00 – 10.00 (bunun dışında telesekreter)

Pro Kind Ev Ziyareti Programı
Pro Kind, hamileler ve onların ailelerini çocuğun ikinci yaşgününe kadar destekler. İlk çocuklarını bekleyen ve özel bir yaşam durumunda bulunan herkes katılabilir. Pro Kind isteğe bağlıdır ve ücretsizdir.

Deutsches Rotes Kreuz, Pro Kind (Alman Kızılhaçı, Pro Kind)
(0421) 960 365 0
Görüşme saatleri: Pazartesi-Cuma, saat 10.00 – 12.00

Faydalı linkler

Aşırı derecede ağlayan bebekler:

Çocuğumuz neden bu kadar şiddetli ağlıyor? – İyi olması için elimizden gelen her şeyi yaptık!
Çok sevdikleri, karnı tok ve altı kuru olan bebeklerini gecelerce kucaklarında taşıyan çaresiz ebeveynler bu veya buna benzer bir şekilde düşünüyordur. Bütün bebekler ağlar fakat bazıları daha çok ağlar ve zor sakinleştirilebilir. Ebeveynleri ihtiyaçlarını gidermek için mümkün olan her şeyi yapsa da. Bazen ağlama nöbetleri sanki saatlerce sürer ve özellikle de akşam saatlerinde zirveye ulaşır.

Bunun gaz, alerji, aşırı uyarılma, stres, uygunsuz uyku ortamı, KISS sendromu ve başka hastalıklar gibi çok çeşitli sebepleri olabilir. Bundan dolayı bazen basit çözümler ve ebeveynlerin davranış değişiklikleri bile yardımcı olabilir, bazen ise bir dedektif gibi sorunun nedeni araştırılması gerekir.
Bremerhaven ve Bremen’de, ağlama, uyku ve beslenme sorunları olan bebeklere sahip ailelere danışmanlık hizmet veren ve destek çıkan çeşitli yer ve kuruluşlar vardır. Bu yerlerde düzenleyici rahatsızlığı olan bebeklerin ebeveynleri, bebeklerin davranışlarını doğru bir şekilde yorumlamayı öğrenebilir. Sakinleştirici tedbirler yardımıyla bebeğin dengesini bulmasını yardımcı olunması amaçlanır.
Faydalı linkler

Erken doğum:

37. gebelik haftasından önce doğan bebekler, erken doğan veya prematüre bebek olarak adlandırılır. Bu bebeklerin duyuları ve bedensel fonksiyonları henüz tam olarak gelişmemiştir. Böyle durumlarda bebeğin, olası bir nakle gerek kalmayacağı için bitişik çocuk kliniği olan bir hastanede doğması daha güvenli olur.

Prematüre bir bebek henüz sıcak ve güvenli ana rahminin dışındaki hayata hazır olmadığından dolayı, içerisinde bulunulan gebelik haftasına göre „olgunlaşmak“ için zamana ihtiyaç duyar.
Prematüre bebeğe ebeveynleri tarafından verilen duygusal ve fiziksel destek, bebeğin gelişimi bakımından büyük önem taşımaktadır. Anne sütü bebeğin ihtiyaçlarına uyum sağladığından ve bebeği gerekli besin maddeleri ve koruyucu antikorlarla beslediğinden dolayı, anne sütüyle çok değerlidir. Bu şekilde enfeksiyonlara karşı optimal bir koruma sağlanır.

Hamilelik döneminde ebenin destek sağlaması.
Erken başlayan doğum sancılarının başarılı bir şekilde tedavi altına alınabilmesi bakımından işyerinden istirahata ayrılmak, vücudu zorlamamak yahut stresi azaltmak ve ev işleri için yardımcı tutmak başarılı yöntemlerdir. Doktor ziyaretlerine ilaveten ebeniz de sizi yardımcı olup fikir verebilir. Ebeniz rahatlatıcı egzersizler yaptırarak, beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları konularında size fikir vererek ve sizinle konuşarak sizi destekleyici ve yükünüzü hafifletici çözümler bulmak konusunda yardımcı olacaktır.

Doğum sonrasında ebenin destek sağlaması.
Doğumdan sonra her kadının vücudu dinlenmelidir. Ancak erken doğum yapan kadınlar genelde buna fırsat bulamamaktadır. Çocuk hastanesine yapılan ziyaretler ön plana çıktığından dolayı bu kadınların yeniden güçlenmesi gecikebilmektedir. Bu noktada ebe yardımcı olabilir. Bebek hastanede yatılı olarak tedavi edilse de, anne ebelerin verdiği hizmetten yararlanma hakkına sahiptir.

Bebek hastaneden taburcu edildikten sonra da cevap bekleyen birçok soru ve tereddüt oluşur. Bu soruların cevaplanması ve tereddütlerin giderilmesi hususunda ebenin vereceği bilgiler yardımcı olur. Ebe emzirme, süt pompalama, besleme, bebek bakımı ve yeni yaşam şartlarına alışma konusunda yardımcı olacak ve destek sağlayacaktır.
Faydalı linkler

Düşük veya ölü doğum:

Düşük veya ölü doğum, doğum ve ölüm birbirine çok yakındır. Çocuklu bir hayata kavuşmak nasip olmayan birçok ebeveyn bu acı tecrübeyi yaşamak zorunda kalmaktadır. Bazı çocuklar hamileliğin çok erken evrelerinde ölerek düşer, başka çocuklar da beklenen doğum tarihlerinden kısa bir süre önce vefat eder. Çoğu zaman ölüm sebebi belirlenemez ve ebeveynler kaderin bu ağır darbesi karşısında çaresiz kalır.

Ölüm çocuğun ağır bir hastalığından kaynaklansa ve bu durum önceden bilinse de ebeveynlerin acısı azalmaz.

Düşük ve ölü doğum tecrübesi yaşamak zorunda kalan kadınlara refakat edilmesi de ebelerin bir görevidir.
Yas tutmanın ne kadar önemli olduğunun bilincinde olmak, bu acı tecrübeyi yaşayan ebeveynlere refakat etmenin ön koşuludur. Bazı ebeler yas tutan ebeveynlere refakat etmek konusunda uzmanlaşmıştır. Lütfen Ebeler Eyalet Birliğine başvurunuz.

Link sayfamızda da yararlı bilgilere erişilebilir.
Faydalı linkler

Lohusa depresyonu:

Bebeği doğumundan sonra bütün ebeveynler ortak hayata mutlu bir başlangıç yapmak ister.
Bazen işler arzulandığı gibi gitmez ve anneler, beklenen mutluluğun yerine hiç beklenmedik duygular yaşadıklarında tedirgin olur ve sarsılır.

  • Sanki hiçbir şeyden zevk almıyor ve hiçbir şeyi yapacak gücünüz kalmıyor
  • Dertler ve korkular sadık arkadaşınız oluyor
  • Uyumanıza rağmen yorgunluk ve aşırı zorlanma duygusunda kurtulamıyorsunuz.
  • „Normal“ bir annenin böyle duygulara sahip olup olamayacağı konusunda utanç ve şüphe duyguları ortaya çıkıyor

Böyle ve benzer duygular annelerin % 10 – %20’lik bir kısmı tarafında farklı duygusal seviyelerde yaşanmaktadır. Bunlar kötü değil, çaresiz annelerdir.
Doğum sonrasında kısa bir süre boyunca yaşanan ve „Babyblues“ olarak bilinen psikolojik dengesizlik değildir kastedilen. Demir bir şerit şeklinde kalbi kaplayan ve iyileşme umuduna yer bırakmayan duygulardır söz konusu olan. Bu duygular doğum sonrasındaki ilk günlerde ortaya çıkabileceği gibi, haftalar veya aylar sonra da çıkabilir.
Sizi destek olabilmesi için duygularınız ebenizle paylaşın.

Link sayfamızda da ayrıntılı ve yararlı bilgilere erişilebilir.
Faydalı linkler

Aile içi şiddet.

Hamilelik ve doğum, birçok köklü değişikliğin yaşandığı dönemlerdir. Meydana gelen değişiklikler, ilişkinizi olumsuz yönde etkileyebilecek çeşitli sıkıntılara yol açabilir. İhtilafların çözümünde şiddete başvurulduğu da olur.

Kadınlara karşı şiddet kullanılması da sık rastlanan bir olgudur: Her dört kadından biri eşinin şiddete maruz kalmış, her yedi kadından bir cinsel şiddet yaşadığını bildirmiş (Schröttle/Müller 2004).

Bu durum çoğu zaman sağlık sorunlarına yol açmaktadır: Maruz kalınan şiddetin sonucunda sadece fiziksel yaralanmalar değil, aynı şekilde de uyku bozuklukları, depresyon, ağrı veya aşırı sigara ve alkol tüketimi ortaya çıkabilir. Yeni doğan çocuğu sağlığı da zarar görmüş olabilir.

Bu konuda destek alınız. Ebenizle görüşünüz. Ücretsiz yardım alabileceğiniz – anonim olarak ve telefonla da – birçok kuruluş faaliyet göstermektedir.
Yararlı adresler ve linkler

Hamilelik süresince:

Hamile kadın, gebelik komplikasyonları nedeniyle (örneğin erken sancılar, erken doğum eğilimleri veya şiddetli kusmalar) ev işlerini yürütemeyecek durumda ise doktor, SGB V’in 24h maddesi uyarınca hizmetçi/aile bakımı hizmetinin kullanılmasına karar verebilir Bu durumda, normal şartlarda olduğu gibi evde 12 yaşından küçük bir çocuğun yaşamasına gerek yoktur.
Lohusalık dönemi:
Doğum sonrası hizmetçi/aile bakımı uygulaması da SGB V’in 24h maddesini esas almaktadır. Ebenin hizmetçi/aile bakımı hizmeti kullanımını uygun görmesi, prensip olarak doğumdan sonraki altı gün boyunca mümkündür. Ebe veya doktor tarafından uygun görülüp aile tarafından başvurulması halinde neredeyse bütün sağlık sigortaları söz konusu dönem için günde en fazla sekiz saatlik hizmetçi/aile bakımı hizmetini onaylamaktadır.
Hizmetçi/aile bakımı hizmeti, aile bakım servisleri tarafından veya özel olarak organize edilebilir.

Doğum öncesi tanılama:

„Hamileyim – çocuğum sağlıklı olacak mı?“ Çocuk bekleyen anne ve babalar kendilerine nesillerdir bu soruyu soruyor. Doğum öncesi tanılama bir taraftan kadınlar ve çiftler üzerinde sakinleştirici bir etkide bulunur gibi dururken, diğer taraftan da çok çeşitli soruların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır:

  • Doğum öncesi tanılama yaptırma kararı alırsam ne olur, almazsam ne olur?
  • Doğum öncesi tanılama hamilelik deneyimimi nasıl değiştirir?
  • Çocuğumun özürlü olması ve çocukta bir özür tespit edilmesi benim hayatım için ne anlama gelir?

Ultrason muayenesi sonucunda birdenbire çocuğun sağlığıyla ilgili, başka muayeneleri gerekli kılan şüphelerin ortaya çıkması halinde, bu durum hamile kadını aniden ve hiç beklenmedik bir şekilde karar vermek zorunda bırakan bir ihtilafın içine atar. Önce ileri tanılama yapılmasından yana veya buna karşı bir karar, daha sonra da – olası bir sonucu olarak – doğmamış çocuğundan yana veya ona karşı bir karar.

Kadınlar her doğum öncesi muayeneden önce, yapılan muayenenin riskleri ve ifade potansiyeli ile olası sonuçları hakkında bilgilendirilmelidir.
Konuya ilişkin ayrıntılı bilgileri link sayfamızda bulabilirsiniz.
Yararlı adresler ve linkler